Kort sagt

Virkeligheten som ble borte

På 1920-tallet fjernet den sovjetiske sensuren Leon Trotsky fra bilder av Lenins tale på Sverdlov-plassen. I nyere tid har vi vent oss til at motebransjen «slanker» fotomodeller. Men selv bruken av avansert programvare som Photoshop har krevd kunnskap og mye tid. Vi har derfor fortsatt å stole på at bilder representerer «virkeligheten». Fotografier brukes jevnlig som bevis i alt fra rettssaker til den politiske debatt.

Den tiden er nå over. Photshops nye generative fill har fått profesjonelle fotografer til å veksle mellom total depresjon og ellevill begeistring. Det er enighet om at vi står overfor en total disrupsjon av fotografiet som medium.

Fotoet til venstre er fra Getty.

Det tok meg fem minutter å generere variasjonene av bildet fra Getty til venstre ovenfor. Først markerte jeg kroppen til fotomodellen og fylte inn en tekstboks der jeg ba Photoshop gi henne en rød genser og jeans. Det tok 15 sekunder. Deretter ga jeg henne en seilerjakke, før jeg markerte bakgrunnen og ba Photoshop om å gi meg en bakgrunn med en norsk fjord. Det tok ytterligere 30 sekunder, før jeg brukte noen minutter på editering og eksportering.

Photoshop genererer de nye variasjonene ved bruk av kunstig intelligens i skyen. Den bruker informasjon fra Adobes foto-samling.

Disse er generert med beta-versjonen av Photoshop. Alt tilsier at bildene blir perfekte om kort tid.

Det var ikke dette vi tenkte på da vi diskuterte konsekvensene av kunstig intelligens. Men det er dette vi får: En verden der ingen lenger kan bruke fotografier til å bevise om noe har skjedd.

#UnintendedConsequences

Per Koch

Illustrasjon på toppen av siden: Josh Blake