Kort sagt

Illustratører i Forskningspolitikk

Forskningspolitikk legger stor vekt på at bladet også skal kommunisere visuelt. Gode illustrasjoner og foto skal forsterke innholdet i artiklene og gi leserne lyst til å lese videre.

LARS FISKE

– Jeg er i utgangspunktet tegneserieskaper, sier Lars Fiske til Forskningspolitikk, noe jeg startet med allerede som 12-åring (for 40 år siden!). Men på den tiden var mulighetene for en karriere innen det feltet i Norge forsvinnende små, så illustratør stod for meg som en realistisk yrkesvei.

Lars Fiske. Privat foto.

– Jeg begynte å arbeide som illustratør mens jeg gikk på videregående. Nå veksler jeg mellom de to og liker veldig godt dette vekselbruket. En tegneseriebok kan det jo ta 4–5 år å få ferdig, så da er det fint å kunne komme på trykk med noen illustrasjoner underveis.

Han har blant annet utgitt tegneseriealbumene Grosz, Herr Merz, Automobilfabrikken Fiske og Olaf G. (sistnevnte i samarbeid med Steffen Kverneland). Han arbeider som illustratør for blant annet Forskningspolitikk, A-magasinet og Fagbladet.

– Et typisk illustrasjonsoppdrag, som det jeg har utført i denne utgaven av Forskningspolitikk, er selvfølgelig å lese teksten som skal illustreres. Ofte lar jeg den modne litt og rulle rundt i tankene og ser om noen «bilder» dukker opp. Jeg ser etter symboler, enkle ikoniske ting ved teksten som kan settes sammen, og disse drodler jeg ned på et papir. Rent teknisk lager jeg så en løs skisse, så en blyantoriginal som så tusjes, skannes inn og fargelegges på data.

Hjemmeside: www.fiske.no

ELISABETH MOSENG

– Til meg må man gjerne komme med en uspikret idé, sier Elisabeth Moseng til Forskningspolitikk. .Hun har laget forsiden til denne utgaven. Elisabeth er utdannet ved AD-linjen på Westerdal Reklameskole, og har en BA i illustrasjon fra Kingston University i London.

Hun liker grundige forprosesser og er opptatt av at illustrasjonen ikke bare skal være fin, men også ha en god idé i bunnen. Hun jobber for at løsningene skal kommunisere, og stripper gjerne ideene helt inn til beinet for å tydeliggjøre budskapet. På prosjekter der ideen ikke er spikret, bidrar hun gjerne med innspill og forslag til løsninger.

Elisabeth Moseng. Privat foto.

Selv om Elisabeth er glad i minimalistiske uttrykk, elsker hun også dekorative mønstre og omtaler seg selv som en illustratør med et grafisk uttrykk. I tillegg til å være illustratør, jobber Elisabeth som designer.

Du kan se flere av hennes illustrasjoner på Illustratørenes nettsted: http://illustratorene. no/#elisabeth-moseng. Illustratørene i Grensen 9A er en samlet gruppe som nyter godt av hverandres ferdigheter, erfaring og faglige samarbeid.