Kort sagt

Grevinnen som skapte 1600-tallets multivers

Hvis du skal klandre noen for Marvels multivers, må det være Margaret Cavendish, grevinnen av Newcastle-upon-Tyne (1623–1673). Vi har eksempler på science fiction-aktige romaner tilbake til antikken, men så vidt jeg vet skrev grevinnen den første boken med parallelle dimensjoner.

Per Koch for Forskningspolitikk

The Blazing World (1666) er fortellingen om den unge kvinnen som via en reise til Arktis ender opp i Den skinnende verdenen, der hun blir gift med keiseren og snart tar over styringen av imperiet. Her fører hun lange samtaler med de lærde dyrene i riket om materiens, livets og åndenes natur og om religion og politikk.

Keiserinnen ber til sist åndene om å skaffe henne en god rådgiver. En rekke av fortidens og samtidens mannlige filosofer blir avvist, fordi de er for fanget opp av egen tenkning. Hun ender derfor opp med Margaret Cavendish som sin viktigste samtalepartner og «platonske kjæreste». Det er grevinnen av Newcastle som til sist overtaler keiserinnen til å invadere England med ubåter styrt av fiskefolk og med ildstener som senker den engelske flåte.

Cavendish skrev en rekke essay, romaner, dikt, skuespill, filosofiske tekster, fiktive brev og memoarer. Hun hadde ingen lengre formell utdanning, men ved hjelp av biblioteker og samtaler med filosofer og andre utviklet hun et meget interessant syn på virkelighetens natur.

Hun var dypt skeptisk til kabbalistisk mystikk, aristotelisme og samtidens mekanistiske tenkning. For henne vokste ånd og tenkning ut av kroppens levende materie. Alle levende vesener kan tenke.

Cavendish var den første kvinnen som ble invitert til et arrangement i The Royal Society. Hun var én av flere kvinner i samtiden som synliggjorde at kvinner kunne være like gode tenkere og forfattere som menn.