Innovasjon

Fysikeren som setter ny AI-standard for norsk helsevesen

Alise Danielle Midtfjord Lohre (30) er fysikeren som ble konsulent og forsker, men som til slutt valgte gründerveien for å fremme trygg bruk av kunstig intelligens (AI). Fredag hedres hun med den prestisjetunge tech-prisen 2025 for sitt banebrytende arbeid. 

Geir Arneberg, journalist

I dag blir pasienter i det norske helsevesenet prioritert basert på generelle kriterier, men ifølge Lohres forskning kan kunstig intelligens revolusjonere prosessen. Gjennom avansert dataanalyse og prediktive modeller kan AI identifisere personer med høy risiko for alvorlige sykdommer langt tidligere enn dagens metoder tillater. 

– Konsekvensen av denne teknologien er at helsevesenet kan implementere målrettede forebyggende tiltak mye tidligere. Dette vil ikke bare spare ressurser, men også forhindre at sykdommer som kreft og diabetes får utvikle seg, forklarer Lohre. 

Nå er kvinnen fra Drøbak tilbake på jobb på Skøyen etter måneder med mammapermisjon.  

Fra forskning til innovasjon 

Lohre har en doktorgrad i trygg AI fra Universitetet i Oslo, med spesialisering i hvordan man kan utvikle pålitelig kunstig intelligens. Hun er i dag partner og gründer i AI-venture-studioet Intellectual Labs AS på Skøyen, hvor hun leder utviklingen av innovative teknologiselskaper. 

En av de mest lovende satsingene er Ambr Institute, en helse-plattform som analyserer helsedata ved bruk av AI for å gi presise helseprognoser. Ambr Institute benytter avanserte algoritmer til å vurdere risiko basert på historiske data, genetiske faktorer og livsstilsmønstre. 

– Ved å kombinere vitenskap og ny teknologi har vi implementert AI for å gi individuelle anbefalinger for forebygging, noe som kan redusere sykdomsbyrden i samfunnet betydelig, sier Lohre. 

Hun understreker at de til enhver tid tilstreber bruk av trygg, kunstig intelligens som gir både leger og pasienter god forståelse av hvordan de fungerer. 

AI i kreftforskning og helseplanlegging 

Teknologien kan også bidra til mer treffsikker kreftforskning. Ved å identifisere hvilke pasientgrupper som er mest utsatt for sykdommen, kan man starte tidlig intervensjon og samtidig unngå unødvendige kontroller av lavrisikopasienter. Ifølge Lohre er dette en løsning som allerede får støtte fra medisinske fagmiljøer. 

– Vi samarbeider med universiteter, sykehus og privatpraktiserende leger for å utvikle en robust plattform som kan bli et fremtidig verktøy for helsepersonell, sier hun, og påpeker at prosjektet også er krevende å få integrert i helsevesenet. 

– Selv om dette både er effektivt, innovativt og basert på imponerende teknologi, møter vi dilemmaer, slik som norsk byråkrati og etiske grenser. Derfor er det viktig med åpne kilder, samtidig som alt vi gjør er basert på tillit og grundig forskning. 

Fra akademia til gründerskap 

Lohre startet sin akademiske reise med en utdanning i miljøfysikk og fornybar energi ved NMBU på Ås. Allerede da var hun fascinert av kunstig intelligens og skrev masteroppgave om maskinlæringens evne til å forutsi helseutfall. Etter erfaring fra både akademia og konsulentbransjen, blant annet i Accenture hvor hun jobbet med ny teknologi som AI, AR- og VR-teknologi, bestemte hun seg for å satse fullt ut som gründer. 

– Jeg valgte gründerveien for å ha størst mulig påvirkning. Teknologi og forskning må brukes til å skape faktiske endringer, sier Lohre. 

I tillegg til arbeidet innen helse har hun også vært en pådriver for bruk av AI i finans, og sammen med finanstopper har hun funnet opp et AI-drevet hedgefond. Men det er ansvarlig og etisk AI som virkelig er hennes hjertesak. 

– Jeg ønsker å bidra til et samfunn der kunstig intelligens brukes på en forståelig, etisk og pålitelig måte. Teknologi skal forbedre liv, ikke skape nye problemer, understreker hun. 

Med sitt arbeid i Intellectual Labs AS og Ambr Institute er Alise Lohre godt på vei til å sette en ny standard for hvordan AI kan transformere helsevesenet – og kanskje redde liv i prosessen. 

– Målet mitt er å gjøre en forskjell i verden. Derfor er jeg også utrolig stolt når jeg tildeles tech-prisen, som synliggjør at det jeg tror på er viktig for andre, sier hun. 

Fakta: Norges 50 fremste tech-kvinner 

Det er Abelia, NHO-foreningen for kunnskaps- og teknologibedrifter, og ODA-Nettverk, Nordens ledende nettverk for mangfold i tech, som står bak kåringen. Formålet er å øke andelen kvinner som brenner for og jobber med teknologi – en pris som har vært delt ut årlig siden 2017. 

Prisen deles ut av Karianne Tung, Jan Christian Vestre og Cecilie Myrseth, alle statsråder fra regjeringen. 

Juryen har lagt vekt på følgende i sin utvelgelse av 50 norske tech-kvinner: 

  • Teknologiforståelse 
  • Konkrete bidrag og prestasjoner 
  • Motivasjon og innsats for mangfold og inkludering i teknologi 

Her er oversikten over alle de 50 vinnerne.

Foto via Geir Arneberg